Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ VS ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ

Τελικά το κίνημα αυτό εφόσον έχει λάβει σάρκα και οστά συνεχώς ενδυναμώνεται. Προκαλεί έντονους προβληματισμούς σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά και έντονες παραδοχές όπως θα δείτε στη συνέχεια. Παρακολουθήστε προσεκτικά τα όσα λέγονται από το κατεξοχήν ελεγχόμενο κανάλι της Ελληνικής τηλεόρασης, αλλά και από τους κατεξοχήν παπαγάλους της:





Εύλογα, λογικά και αξιόπιστα όλα όσα ειπώθηκαν σε αυτά τα video. Τι σχολιάζουν οι πολιτικοί; Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός εκ των χείριστων πολιτικών της Ελλάδος, του Θεόδωρου Πάγκαλου στον Τύπο:

"Οι Αγανακτισμένοι μπορεί να οδηγήσουν σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα". Τραγική ειρωνεία λοιπόν. Να δηλώνει κάτι τέτοιο κάποιος που είναι από εκείνους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπονόμευση της Δημοκρατίας. Να επικαλείται τώρα την υπονόμευση της από τους ίδιους της τους πολίτες που κινητοποιούνται ειρηνικά κόντρα σε αυτόν, και σε όλο το σάπιο σύστημα που έχουν όλοι αυτοί έχουνε καθιερώσει.
Το κίνημα αυτό δείχνει να προβληματίζει έντονα, και μάλλον να "φοβίζει". Όλοι αυτοί υπολογίσανε χωρίς τον ξενοδόχο, οι Έλληνες τελικά πήρανε την πολυπόθητη πρωτοβουλία να επαναστατήσουν με τον τρόπο τους και να διαλύσουν τον στερεότυπο τρόπο με τον οποίο είχαν μάθει να δέχονται έως τώρα τα πράγματα. 
Υπάρχουν σχετικές αναρτήσεις, οπότε για περισσότερη σκέψη προτείνω μια πρόχειρη αναδρομή σε αυτές. Το θέμα είναι πως οι αγανακτισμένοι κάνουνε δουλειά... Πως χαλάν σιγά σιγά τα σχέδια των ανδρείκελων που μας κυβερνούν πια με το ζόρι, που έχουνε αποσυνθέσει με τόσο βάναυσο τρόπο την κοινωνία μας και δεν ξέρουμε πλέον αν ζούμε σε εύφορο έδαφος για να δημιουργήσουμε κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα, ή αν ζούμε σε  νεκροταφείο. Ο καιρός όμως θα δείξει... Το σίγουρο είναι πως τα ανδρείκελα αυτά, άρα και κατά συνέπεια η περίφημη "Νέα Τάξη Πραγμάτων" έχουνε πάρει ένα ηχηρό μήνυμα, και σίγουρα σκέφτονται πλέον κάποια πράγματα διαφορετικά. Οπότε...


ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ VS ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ




Μια επικείμενη "μάχη" μόλις έχει ξεκινήσει...

Τα λέμε, Ստելիոս


Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΤΟ "ΚΟΛΠΟ" ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ



Θυμάμαι, ήμουν εξοδούχος μια καθημερινή ημέρα στην πόλη της Ορεστιάδας και περπατούσα αμέριμνος στο κέντρο της πόλης, κάπου κοντά στην πλατεία. Ήταν γύρω στις επτά το απόγευμα, μήνας Μάιος του 2010. Κάποια στιγμή ενώ περπατούσα συνάντησα δυο ανθρώπους φανερά διαφορετικούς από εμένα και γενικά από εμάς. Λερωμένα ρούχα, πολύ σκούρα χρώματα, πολύ σκούρο δέρμα, έντονα φρύδια. Από μια τσάντα ο καθένας στον ώμο, διέκρινα άσχημη μυρωδιά, κούραση, αλλά ελπίδα και απελπισία μαζί. Βάδιζα και εγώ και εκείνοι, αντίρροπα βέβαια στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, και με ρώτησαν τελικά καθώς κοντοστάθηκαν για λίγο, αν ο δρόμος που είχανε πάρει έβγαινε καλά προς... Αθήνα(!)
"Αθήνα; Αθήνα;" με ρωτούσε ο ένας με έντονη ξενική προφορά, δείχνοντας την κατεύθυνση που ακολουθούσαν και περιμένοντας να του την επιβεβαιώσω. Ξαφνιάστηκα, δεν ήξερα ούτε και την γλώσσα που μιλούσαν ούτε και την καταγωγή τους, όμως γρήγορα κατάλαβα το τι συνέβαινε. Αποκρίθηκα απλά "ναι", κουνώντας καταφατικά το κεφάλι μου και επιβεβαιώνοντας με το χέρι μου την κατεύθυνση που μου έδειχνε. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω, ή να του πω...
Ανέκαθεν παρατηρούσαμε και ακούγαμε όλοι μας για το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης στη χώρα μας. Η επαφή μου όμως με ακριτικά μέρη  όπως η Ορεστιάδα  και το Διδυμότειχο κατά την στρατιωτική μου θητεία, αλλά και όλα όσα ακούγονται τον τελευταίο χρόνο σχετικά με τις ευαίσθητες περιοχές του Έβρου, μου έδωσαν να καταλάβω για τα καλά πως το πρόβλημα έχει ενταθεί. Το φαινόμενο κλιμακώθηκε πια τόσο που απ ότι φαίνεται αποτελεί καθημερινότητα, οπότε και δεν κρίνεται σκόπιμο από τα ΜΜΕ να καλύπτουν γενικά και σε βάθος το θέμα. Όλοι μας έχουμε προσέξει αναφορικά ρεπορτάζ και τίποτα παραπάνω από τα δελτία ειδήσεων, ενώ, πάλι καλά που υπάρχουν κάποιες εκπομπές στην τηλεόραση που καλύπτουν το θέμα σχεδόν διεξοδικά. Και αυτό πάλι σπάνια.
Οι πληροφορίες που προκύπτουν αν ψάξει κάποιος πολύ πρόχειρα μπορούν να χαρακτηριστούν τρομακτικές. Κάθε μέρα από τα σύνορα του Έβρου (ποιος ξέρει παραθαλάσσια) περνούν παράνομα μέσα στη χώρα μας 200-300 άτομα. Αν δεχθούμε πως είναι σίγουρα 200 σε καθημερινή βάση αυτό σημαίνει πως σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουνε μπει λαθραία στην χώρα μας περίπου 73000 (!) λαθρομετανάστες. Αν παραδεχτούμε πως το φαινόμενο αυτό δεν εξελίσσεται τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας αλλά τα ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια, ας δεχτούμε τα τελευταία 5 τουλάχιστον, με αυτό το μέσο ρυθμό εισροής μέχρι στιγμής θα πρέπει να υπάρχουν (με βάση αυτά τα νούμερα) κάπου 365000 παράνομοι μετανάστες (!). Βάση των επίσημων στοιχείων η λαθρομετανάστευση άρχισε να παρατηρείται έντονα από τις αρχές τις δεκαετίας του '90, οπότε αν δεχτούμε πως εδώ και 20 χρόνια, για κάθε χρόνο μεταναστεύουν στη χώρα μας 73000 άτομα, τότε αυτή τη στιγμή πολύ απλά υπολογίζονται στους 1.460.000 (!). Κάποια στοιχεία από έγκυρες πηγές στον Τύπο και στο Internet έχουν αναφέρει πως σήμερα ο αριθμός των λαθρομεταναστών στην χώρα μας υπολογίζεται περί τα 2.000.000 (!!). Όπως είναι και λογικό άλλωστε, οι προηγούμενοι υπολογισμοί μας προσεγγίζουν έναν αριθμό με βάση τα ελάχιστα δεδομένα, στην χειρότερη περίπτωση δηλαδή.
Είχα διαβάσει επίσης, καθώς και είχε ειπωθεί και στην τηλεόραση σε μερικά δελτία ειδήσεων η ακόλουθη ερώτηση προς την Βουλή:


"Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αποστολάτος Βαΐτσης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με τον ακριβή αριθμό μεταναστών, και έχει ως ακολούθως:
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τον ακριβή αριθμό μεταναστών»
Η απόφαση του οικείου Υπουργείου για τη χορήγηση της ιθαγένειας και του δικαιώματος της ψήφου σε μετανάστες σημαίνει ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν καταγράψει το πρόβλημα και, ως εκ τούτου, γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας, νόμιμων και μη, όπως και τη χώρα προέλευσης τους.
Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Πόσοι είναι οι νόμιμοι μετανάστες και ποιες οι χώρες προέλευσης τους;
2. Πόσοι είναι οι παράνομοι μετανάστες και ποιες οι χώρες προέλευσης τους; "


Η ερώτηση αυτή προφανώς δεν απαντήθηκε ποτέ γιατί κανένας ακόμα από εμάς δεν γνωρίζει κάτι σχετικά με αυτό. Συνεχίζοντας λέω πως, τίποτα παραπάνω παρά μόνο εικασίες θα είχαν ειπωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό, κάτι το οποίο κάνουμε και εμείς δηλαδή και στην παρούσα ανάρτηση, αλλά και όποτε συζητάμε το θέμα αυτό στην καθημερινή μας ζωή, όπως είναι λογικό και σχεδόν βέβαιο. Γιατί αν ο αρμόδιος Υπουργός έμπαινε στην διαδικασία να απαντήσει ορθολογικά, οργανωμένα και διαπιστευμένα στη συγκεκριμένη ερώτηση, τότε αυτό θα προϋπόθετε από εκείνον σοβαρή έρευνα για την συλλογή των απαραίτητων στοιχείων καθώς και κινητοποίηση μεγάλων κρατικών μας μηχανισμών, όπως της Αστυνομίας, της Ασφαλείας, του τμήματος Αλλοδαπών και προφανώς και του Στρατού στα επίμαχα σύνορα. Ψιλά γράμματα δηλαδή, ποιος νοιάζεται τώρα και ποιος τρέχει κατ αυτό τον τρόπο, εφόσον η χώρα ταλαιπωρείται τόσο πολύ απ τα δημοσιονομικά της και το ΔΝΤ;... Θα είχε σκεφτεί για να δικαιολογηθεί προφανώς. Έτσι, το ερώτημα αυτό προς αυτόν, παρέμεινε αναπάντητο και αυτό από πρακτικής πλευράς, καθώς το φαινόμενο ακόμη μαίνεται σαν μια ανεξέλεγκτη φωτιά. Το θέμα είναι όμως πως κανείς από αυτήν την αποσυνθετημένη πολιτεία δεν αναλαμβάνει τον αυτονόητο ρόλο του πυροσβέστη, και τον απλούστατο τρόπο αντιμετώπισης αυτής της φωτιάς, δηλαδή την κατάσβεση της.
Τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από απλά. Αν οι λειτουργοί του κράτους μας ήθελαν να μην μπαίνει ούτε ιρακινή μύγα στη χώρα μας, θα είχαν ασφαλιστεί σε ανησυχητικό βαθμό όλα μας τα επίμαχα σύνορα από τον Στρατό, και οποιοσδήποτε κατάφερνε τελικά να μπει εντός θα διωκόταν άμεσα. Το που δεν μας ενδιαφέρει, καθώς είναι γεγονός πως έρχονται με ανύπαρκτα χαρτιά και ταυτότητες. Ωστόσο αυτό είναι τετριμμένο θέμα που από ένα απλό νομοσχέδιο λύνεται. Γιατί να μην έχει ψηφιστεί ακόμη σχετικό νομοσχέδιο που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης ενώ μας έχουν ταράξει με τόσα άλλα καταστροφικά νομοσχέδια; Γιατί όλες οι χώρες πέριξ της Ελλάδος δεν κάνουν ΟΥΤΕ ΛΟΓΟ για εισροή λαθρομεταναστών και παράνομη διαμονή των στη χώρα τους, όταν αυτό σε εμάς έχει γίνει πλέον ψωμοτύρι; Γιατί δεν τους δέχεται κανείς, τους απελαύνει και λαμβάνει όλο και αυστηρότερα μέτρα ενώ στη χώρα μας γίνεται ακριβώς το αντίθετο; Τι σκοπιμότητες υπάρχουν τελικά από αυτήν την ολοφάνερη απάθεια;
Κάποιος θα αναφέρει για το περίφημο συρματόπλεγμα (το οποίο υπερτιμολογήθηκε και αυτό, τρώνε λεφτά ακόμα και όταν δεν υπάρχουν) ή για το "ειδικό στρατιωτικό σώμα ασφαλείας" της Frontex. Απ ότι φαίνεται ούτε και αυτά κάνουνε δουλειά γιατί πολύ απλά δεν έχουν ακουστεί αποτελέσματα απ την εφαρμογή αυτών των "μέτρων". Θα λεγα ότι επρόκειτο για κλασική στάχτη στα μάτια και τίποτα παραπάνω.
Θα μάθετε πολλά σχετικά με το θέμα μιας εκ των αγαπημένων μου εκπομπών παρακάτω. Θα δείτε το τι ακριβώς συμβαίνει μέσα από την πολύ κατατοπιστική και αξιόπιστη κάλυψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη. Θα αναρωτηθείτε και εσείς τα ίδια, ίσως και περισσότερα. Όταν όμως τα πράγματα μιλούνε από μόνα τους, ενώ η πραγματικότητα είναι πέρα για πέρα διαφορετική τότε υπάρχει πάντα κάποια (αρνητική) σκοπιμότητα. Θέλω να πω πως, αν όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι αρμόδιοι άνθρωποι έπαιρναν την απλούστατη και αυτονόητη απόφαση να αντιμετωπίσουν ρητά και σοβαρά το θέμα, τώρα δεν θα υπήρχε λόγος να το αποσυνθέτουμε. 
Τι σκοπιμότητες μπορεί να υπάρχουν;... Θα σκεφτεί εύλογα κάποιος. Γιατί οι κυβερνώντες, δεν ενοχλούνται από όλη αυτή την ανομία σχετικά με τους λαθρομετανάστες; Δεν βλέπουν τα προβλήματα που προκύπτουν; Την ανέχεια, την εγκληματικότητα και τόσα άλλα; Σίγουρα τα βλέπουν και μάλιστα η επίγνωση τους είναι μεγαλύτερη από την δική μας, εκτιμώ. Όμως κάθε ένας από αυτούς και όλοι μαζί σαν σύνολο εξυπηρετούν "άλλα" συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα της χώρας και του λαού που υπηρετούν. Είναι φως φανάρι πως η κυβέρνησή μας, αλλά και η εκάστοτε κυβέρνηση αποτελεί ένα απλό "τσιράκι" κάποιων εξωγενών παραγόντων και τους εξυπηρετούν περίφημα, εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα το τι θέλουν να επιτύχουν αυτοί οι "εξωγενείς" παράγοντες με την επιβολή ανοχής σχετικά με αυτό το θέμα στους κυβερνώντες μας; Είναι απλό..... ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ. Κοινωνική, βιωτική, εγκληματική, οικονομική, εθνική αποσταθεροποίηση. 
Σκεφτείτε το. Αν είμαστε αυτή τη στιγμή 11.000.000 που ζούμε σε αυτή τη χώρα, και αφαιρέσουμε τα 2.000.000 νόμιμων μεταναστών στη χώρα μας, μας απομένουν 9.000.000. Αν αφαιρέσουμε χονδρικά τα δυο εκατομμύρια λαθρομεταναστών που έχει υπολογιστεί πως ζουν στη χώρα μας τούτη την στιγμή, τότε...... είμαστε μόλις.. 7.000.000. Αν συνεχιστεί όλη αυτή η παρωδία τότε εύκολα προκύπτει πως σε πολύ λίγα χρόνια θα είμαστε μειονότητα, μέσα στην ίδια μας την πατρίδα, όπως γίνεται ας πούμε τώρα στις πόλεις της Θράκης. Αυτό είναι το σχέδιο. Και μέχρι τότε, νόμιμοι πολίτες αυτής της χώρας θα πρέπει να ζουν σε καθεστώτα ανασφάλειας και φόβου. Δεν γίνονται λίγα και τα βλέπουμε τόσο στις τηλεοράσεις όσο και στον τύπο. Η περίφημη Ομόνοια κάτω στην Αθήνα είναι το σήμα κατατεθέν της λαθρομετανάστευσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι συμπολίτες εκεί μάχονται κυριολεκτικά σε καθημερινό επίπεδο σε αυτό το μεταναστευτικό καθεστώς για την ακεραιότητα και την ασφάλεια τους. Από την άλλη η πολιτεία δεν εντείνει καμία προσπάθεια για να την αντιμετώπιση των γνωστών προβλημάτων εκεί, και όταν πάει να το κάνει τότε απλά διαπιστώνεται ότι οι δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας μας είναι απλά ανεπαρκείς. Χάνονται άδικα και μάχιμες ζωές, υπερασπίζοντας το αυτονόητο. Αντιμετωπίζουμε πλέον έναν Γολιάθ πολλών εθνικοτήτων, χωρίς σαφή και ακριβή προέλευση και διαρκώς γιγαντώνεται. Παίρνει όλο και περισσότερο δυνάμεις και  όγκο από την ντροπιαστική απάθεια και ανοχή των πολιτικών αυτής της χώρας.
Σκοπός είναι ξεκάθαρα η αποσταθεροποίηση του Έλληνα σε όλα τα επίπεδα, όπως και της ίδιας του της χώρας. Και αν κάποιος διερωτάται το γιατί, τότε ας ψάξει καλά τα περί ορυκτού πλούτου στη χώρα μας, αλλά και σχετικά με τις δυνατότητες επενδύσεων σε αυτή. Η Ελλάδα (σκοπίμως) δεν παράγει τίποτε, και αυτό όχι επειδή είναι μια χώρα άχρηστη και ανήμπορη, αλλά επειδή έτσι την κατέστησαν οι   σάπιοι πολιτικοί της, που όπως είπαμε και είναι και ξεκάθαρο, εξυπηρετούν εκτός από ιδιοτελή, και "ξενικά" συμφέροντα. Μόλις επιτευχθεί η πλήρης αποσταθεροποίηση, ενώ φαινομενικά επετεύχθη η υπερ-χρέωση μας αργά και σταθερά, τότε θα εμφανιστούν όλοι οι "ξενικοί καλοθελητές" να εκμεταλλευτούν αναλόγως την κατάσταση. Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται.
Κλείνοντας θέλω να αναφέρω πως δεν είμαι ρατσιστής. Καταλαβαίνω και μπορώ να αισθανθώ τα όνειρα όλων αυτών των ανθρώπων, την αγωνία και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Η μοναδική ράτσα την οποία πάντα θα απεχθάνομαι και θα κατηγορώ, είναι η ράτσα των πολιτικών. Η αποσύνθεση μας καθιστά ικανούς να καταλαβαίνουμε το τι γίνεται σε βάρος μας πολλές φορές με απλή, ξεκάθαρη και λογική σκέψη. Αλλά χάρη σε αυτούς η αποσύνθεση βρωμάει. Αργά η γρήγορα όμως θα τους τιμήσει η διαδικασία που με τόσο έντεχνο και ύπουλο τρόπο προκαλούν σε βάρος μας... Η αποσύνθεση....

Τα λέμε, Ստելիոս






οι απόψεις ενός υποψιασμένου ανθρώπου...


και η αντίστοιχη εκπομπή... 




Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Ή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ;

Σκοπός της παρούσας ανάρτησης είναι η νοηματική, ετυμολογική και φιλοσοφική ανάλυση της λέξεως "Δημοκρατία". Όλοι μας γνωρίζουμε και έχουμε ακούσει για το λαμπρό αυτό πολίτευμα το οποίο θεσπίστηκε στην αρχαία Ελλάδα από αυτούς που το δημιούργησαν, τους αρχαίους Έλληνες δηλαδή. 
Η χρησιμότητα και ουσία αυτού του χρυσού πολιτεύματος είναι κάτι παραπάνω από σημαντική για την αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων μεταξύ τους σε οργανωμένες κοινωνίες, με βασικό γνώμονα την δικαιοσύνη. Αυτό το πρώιμο συμπέρασμα προκύπτει και από τα επακόλουθα της ανάρτησης αυτής, αλλά και ενδεχομένως από γνώσεις και ιδέες τις οποίες διαθέτετε εσείς σαν αναγνώστες. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι σήμερα και τόσο ευεργετικά από την εφαρμογή της φερόμενης "Δημοκρατίας" που υποτίθεται πως ζούμε σήμερα.
Λίγη ετυμολογία για αρχή:



δημοκρατία η [δimokratía] Ο25 : 1. πολιτικό σύστημα που στηρίζεται στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και που λειτουργεί με βάση τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών: Aγωνίζομαι για τη ~. Ενισχύω / καταλύω / αποκαθιστώ / τραυματίζω / υπονομεύω τη ~. Aστική / σοσιαλιστική ~. Άμεση / έμμεση / αντιπροσωπευτική / μεικτή ~. H ~ γεννήθηκε στην Ελλάδα. Λαϊκή* ~. 2. το συνταγματικό πολίτευμα στο οποίο ο ανώτατος άρχοντας είναι αιρετός: Προεδρική / προεδρευόμενη / αβασίλευτη ~. || Bασιλευόμενη ~, όπου ο ανώτατος άρχοντας (ο βασιλιάς) είναι κληρονομικός. 3. κράτος με δημοκρατικό πολίτευμα: Ελληνική ~. Ο Πρόεδρος της (Ελληνικής) Δημοκρατίας. Οι δημοκρατίες του βορρά / της Bαλτικής. ΦΡ ~ της μπανάνας*.
[λόγ. < αρχ. δημοκρατία `άμεση δημοκρατία΄ & γαλλ. démocratie < αρχ. δημοκρατία]

Η λέξη αυτή προέρχεται από την σύνθεση των αρχαιοελληνικών λέξεων δήμος + κρατώ (δήμος = ο οργανωμένος πληθυσμός κάποιας περιοχής, κρατώ = κυριαρχώ, παίρνω στην κατοχή μου, διατηρώ), οπότε η λέξη αυτή αποπνέει το νόημα της πως, σαν τρόπος άσκησης της εξουσίας (της πολιτικής δηλαδή) είναι ο τρόπος όπου ο δήμος, δηλαδή ο λαός, έχει την κυριαρχία των κοινών στον τόπο του. Η εναλλακτική αυτή ερμηνεία σχεδόν ταυτίζεται με την επίσημη ετυμολογία της λέξεως όπως παρατηρούμε και παραπάνω.
Συνεχίζοντας, η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό. Ασκείται από τον λαό και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του χωρίς όμως να την υπονομεύει, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Κεντρικό χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία των πολιτών στην άμεση Δημοκρατία, ή κάποιων αντιπροσώπων τους στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατία σαν πολίτευμα θα πρέπει να αντιπροσωπεύεται ορθά και πιστά είτε από τους πολίτες είτε από τους αντιπροσώπους της, με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού καθώς και την προάσπιση τους. Άλλωστε το πολίτευμα αυτό δημιουργήθηκε και καθιερώθηκε κατ'αντιδιαστολή με τα δημοφιλή πολιτεύματα της μοναρχίας, της ολιγαρχίας, της αριστοκρατίας και της τυραννίας, τα οποία υπονόμευαν το γενικό καλό και τα συμφέροντα του λαού, ενώ ευνοούσαν μόνο τους ολίγους, ή τον έναν στην εξουσία.
Πώς όμως ο λαός μπορεί να ασκεί εξουσία; Με ψηφοφορίες θα αναφέρω ξανά, ή αλλιώς, δημοψηφίσματα. Βάση του άρθρου 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος της χώρας μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοινώνει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του συνόλου των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.
Να υπενθυμίσω πως το τελευταίο δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στη χώρας μας ήταν το Δεκέμβριο του 1974, μετά τη νίκη Καραμανλή στις εκλογές. Ο λαός είχε κληθεί να αποφασίσει εάν μετά από την νίκη του Καραμανλή έπρεπε να καθιερωθεί αβασίλευτη ή βασιλευόμενη δημοκρατία. Να φύγει δηλαδή ή να παραμείνει ο τότε βασιλιάς της χώρας Γεώργιος. Έκτοτε δεν έχει λάβει χώρα κάποιο άλλο δημοψήφισμα ενώ πληθώρα κρίσιμων θεμάτων ταλανίζουν την χώρα και τους πολίτες της.
Κάνοντας μια ανασκόπηση στα παραπάνω είμαι σίγουρος πως σχηματίζεται μια πρόχειρη εικόνα στο νου (αν όχι ξεκάθαρη για κάποιους) ότι κάτι δεν φαίνεται να είναι έστω και στο περίπου εντάξει, με όλα όσα περιγράφονται σχετικά με τον θεσμό και σύμφωνα με τα σημερινά ισχύοντα. Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να καταλάβει και να συγκρίνει στοιχειωδώς τις παρούσες συνθήκες που έχουν θεσπιστεί και χαρακτηρίζουν "δημοκρατικό" το πολίτευμα μας, και να συμπεράνει πως ο λαμπρότατος αυτός θεσμός είτε έχει παραποιηθεί, είτε υπάρχει υποτυπωδώς, είτε υπάρχει αλλά δουλεύει πέρα για πέρα λάθος από τους λειτουργούς του. Ακολούθως θα αποδείξουμε πως ισχύουν ΟΛΑ αυτά μαζί.
Παραποίηση της λειτουργίας του θεσμού υπάρχει πέρα για πέρα και εκτιμώ πως δεν χωρά αμφιβολία από κανέναν. Αφού έχουμε μια πολύ βασική εικόνα για την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας καθώς και το τι ακριβώς είναι, δεν είναι εύλογο να αναρωτηθούμε πως στο καλό να δουλέψει δημοκρατικά αυτή η χώρα, όταν αντιπροσωπεύεται από 300 άτομα όλο και όλο για την διαχείριση καίριων και σημαντικών της θεμάτων; Όταν αυτά τα 300 άτομα ψηφίζουν νομοσχέδια αργά τα βράδια; Έχει ειπωθεί και από κανάλια και από εφημερίδες τις ώρες που εμείς ξοδεύουμε στο facebook, μετά τις 11 το βράδυ κυρίως δηλαδή να ψηφίζονται νομοσχέδια τα οποία μάλιστα οδήγησαν στην καταστροφή, όπως αυτό του μνημονίου. Είναι δημοκρατικό στοιχείο κάτι τέτοιο; Ή είναι δημοκράτες οι 300 ευνοημένοι που αμείβονται αδρά, ο μισθός τους ξεπερνά τις 5000 ευρώ το μήνα, απολαμβάνοντας μάλιστα δωρεάν υπερπολυτελείς δημόσιες παροχές, ενώ την ίδια στιγμή τα 2/3 της χώρας ζουν με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ; Είναι τόσο πια πολύτιμο το έργο της υπηρέτησης των κοινών; Το επάγγελμα του βουλευτή σήμερα έχει αποκτήσει έναν ξεκάθαρα κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Πολλοί από αυτούς καταφέρνουν και διατηρούν και τα αρχικά τους επαγγέλματα, οπότε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.
Έχει θεσπιστεί τελικά 300 άτομα, τριακόσιες εγωιστικές μονάδες να αποφασίζουν, να αναιρούν να εκμεταλλεύονται και να δημιουργούν νόμους και νομοσχέδια χωρίς να υπολογίζουν και να ρωτούν ΚΑΝΕΝΑΝ. Και αν φαίνεται ακραίο ή ανόητο αυτό που λέω, τότε άλλο τόσο ανόητο είναι από αυτούς να ψηφίζουν νομοσχέδια που αφορούν διάφορες ανατιμήσεις σε προϊόντα, αυξήσεις σε συντελεστές ΦΠΑ, διόδια και άλλα τόσα οικονομικά δεινά, τα οποία και οι κοινωνίες δεν αντέχουν πλέον αλλά και η χώρα ολόκληρη. Δείχνουν αυτές οι ενέργειες απερισκεψίας και εκμετάλλευσης δημοκρατικό πνεύμα;
Έπειτα είναι και το άλλο. Ποιος τους ελέγχει; Ποιος μπορεί να ξέρει τι μίζες παίρνουν αυτοί οι άνθρωποι, που όχι όλοι αλλά πολλοί από αυτούς παίρνουν, μην κρυβόμαστε. Τόσα σκάνδαλα έχει καταγράψει η επικαιρότητα στη χώρα μας. Ποιος μπορεί να γνωρίζει τα ακριβή οικονομικά τους στοιχεία, αλλά και την ξεκάθαρη πολιτική τους δραστηριότητα εντός και εκτός Βουλής, όταν η Δημοκρατία σαν πολίτευμα απαιτεί την εφαρμογή της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα; Συναντούμε τελικά ποτέ και πουθενά την διαφάνεια σε θέματα που πραγματεύονται οι βουλευτές μας; Ποιος μας ρώτησε για το μνημόνιο; Για το αν πρέπει να προσφύγει η χώρα στο ΔΝΤ για την αποπληρωμή του (δήθεν) δημόσιου χρέους της; Έπρεπε να μας ρωτήσουν με σχετικό δημοψήφισμα, μιας και μας αφορούσε ΑΜΕΣΑ ένα τόσο κρίσιμο για τις ζωές μας θέμα. Άλλωστε εμείς καλούμαστε τώρα να πληρώσουμε ΟΛΑ τα σπασμένα και όχι εκείνοι. 
Η αποσυνθετική συμπεριφορά μας βοηθά να κατανοούμε σε βάθος και επί της ουσίας έννοιες και πράγματα που μας περιβάλλουν σε βιωτικό επίπεδο. Θεώρησα σκόπιμο να αμφισβητήσω την έννοια της Δημοκρατίας όχι σαν πρωτότυπη έννοια, έτσι όπως καθιερώθηκε τον 5 π.Χ, αιώνα στην αρχαία Ελλάδα, αλλά σαν θεσμός που ζει και αναπνέει με το ζόρι σήμερα, με φανερά τα σημάδια της αποσύνθεσης πάνω, μέσα του, γύρω του... Η αποσύνθεση βρωμάει και κάποιοι μερίμνησαν γι αυτό. Οι βουλευτές μας δηλαδή, καταφέρανε να σαπίσουν με τους χυδαίους τους τρόπους έναν θεσμό τόσο ιερό και ουσιαστικό, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ολίγων και ισχυρών, σε βάρος των πολλών, μικρών και φτωχών. Μια σωστή

Δημοκρατική Ολιγαρχία...

Τα λέμε, Ստելիոս







Κάπως έτσι είναι το "πνεύμα" των "λειτουργών" της Δημοκρατίας μας



Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Πολλά έχουνε ειπωθεί από blogs, τον Τύπο και κυρίως από τα κανάλια σχετικά με το περίφημο σύνθημα των Ισπανών "Κάντε ησυχία να μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες" στις διαδηλώσεις τους τελευταία. Ένα καθ όλα προκλητικό και ανατρεπτικό σύνθημα σε διαδηλώσεις ξένης χώρας, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ τραβάει και εκείνη τα πάνδεινα, ωστόσο όχι όπως εμείς.
Οι εμπνευστές αυτού του πρωτοποριακού και προκλητικού, μάλλον, συνθήματος ακούστηκε πως ήταν Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στην Ισπανία, οπότε είπαν συμμετέχοντας στις ειρηνικές διαδηλώσεις που γίνονται στην χώρα να περάσουν το δικό τους μήνυμα, και μάλιστα μέσω των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Μπορούμε να πούμε πως έκαναν κάτι παραπάνω από το να τα καταφέρουν. Δεν πέρασαν απλά ένα μήνυμα αφύπνισης στους συμπατριώτες τους που βρίσκονται μακριά, πυροδότησαν και μια γενναία αρχή παρόμοιων ειρηνικών και μη-συνδικαλιστικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας σε ολόκληρη σχεδόν την χώρα, και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.
Η πυροδότηση ήταν δική τους, ωστόσο ο συντονισμός και η οργάνωση που έλαβε χώρα σε χρόνο ρεκόρ και πάλι έγινε μέσω του διαδικτύου, δηλαδή μέσω του facebook. Πληθώρα εκδηλώσεων δημιουργήθηκαν από επίδοξους και τολμηρούς διοργανωτές, και έτσι σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας και με βάση αυτόν τον πρωτοφανή για τα χρονικά και τα δεδομένα μας διαδικτυακό συντονισμό, επετεύχθη το θεμιτό. Όλοι οι Έλληνες δηλαδή συγκεντρωμένοι, και διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά, χωρίς την συμμετοχή των βρωμερών συνδικάτων και οργανώσεων, να επαναστατούν πρώιμα, έστω και λίγο αργά για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Για να καταδικάσουν την παρούσα κατάσταση στην οποία έχει εγκλωβιστεί η χώρα μας αλλά και όλους αυτούς που την προκάλεσαν, τους πολιτικούς.
Μόνο στο Σύνταγμα, κάτω στην Αθήνα συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου που ξεπέρασε τις 50000. Ο κόσμος τίμησε αυτή την προσπάθεια και στην Θεσσαλονίκη όπου και εκεί η σύρραξη ήταν μερικές δεκάδες χιλιάδες. Στις επαρχιακές πόλεις όπου ζω και εργάζομαι, σε Καβάλα, Δράμα και Αλεξανδρούπολη, ο κόσμος συγκεντρώθηκε το ίδιο πρόθυμα και ειρηνικά. Τα πλήθη στις πλατείες των πόλεων αυτών προκάλεσαν πρωτοφανή αίσθηση. Πολλές πόλεις, πιο αναλυτικά οι ΠάτραΘεσσαλονίκη, Κεφαλλονιά, ΒέροιαΡέθυμνοΗράκλειοΗλείαΠύργοςΒόλοςΚαστοριάΗγουμενίτσαΚέρκυραΦλώριναΚαστοριάΜεσσηνία και πολλές ακόμα, είναι οι πόλεις που ανταποκρίθηκαν επάξια στα διαδικτυακά καλέσματα των αγανακτισμένων και γεμίσανε με πλήθος κόσμου τις πλατείες τους.
Σκοπός της παρούσας ανάρτησης είναι να λάβει και πάλι δράση η αποσύνθεση. Πόσο "κοιμισμένοι" είναι τελικά οι Έλληνες; Γνωρίζουν τι συμβαίνει; Γιατί δεν μάχονταν νωρίτερα ή δεν προέβησαν νωρίτερα σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις; Γνωρίζετε κάποιον που να αμφισβητεί την παρούσα κατάσταση στην χώρα μας από την καθημερινό κοινωνικό σας κύκλο, ενώ ακόμα και η συντρηπτική πλειοψηφία των προδοτών-πολιτικών παραδέχονται πως η κατάσταση στη χώρας μας είναι κάτι παραπάνω από τραγική; Ας δούμε ένα ένα όλα αυτά τα ερωτήματα.
Οι Έλληνες μόνο κοιμισμένοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Το γεγονός ότι δεν αντιδρούσαν τόσο καιρό επίσημα για τα δραματικά μας δρώμενα δεν τους καθιστά κοιμισμένους. Άλλωστε είδαμε την άμεση ανταπόκρισή τους μόλις περιήλθε η πολυπόθητη σωστή οργάνωση.
Οι Έλληνες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το τι συμβαίνει. Το γνωρίζετε εσείς, που διαβάζετε τούτες τις γραμμές και εγώ που τις έχω γράψει. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ. Όλοι ζούμε την οικονομική, εργασιακή και κοινωνική ανασφάλεια, το τι αντιμετωπίζουμε καθώς και το τι έπεται να αντιμετωπίσουμε. Γιατί δεν αντιδρούσαμε νωρίτερα όμως; Λόγο έλλειψης σωστής και επιτακτικής οργάνωσης.
Οι Έλληνες δεν μάχονταν νωρίτερα και δεν προέβησαν νωρίτερα σε παρόμοιες κινητοποιήσεις γιατί έχουν απορροφηθεί πια από όσα περιγράφονται άμεσα και έμμεσα από την προηγούμενη παράγραφο. Αυτό έχει σαν συνέπεια μειωμένο ψυχολογικό σθένος, το οποίο όμως όπως είδαμε σιγά σιγά ανακάμπτει. Τι έπρεπε να γίνει για να ενεργοποιηθεί αυτό το πληγωμένο και υποβαθμισμένο ψυχολογικό σθένος; Να μεσολαβήσει μια σωστή και καίρια οργάνωση γεγονότων αντίδρασης.
Τέλος, προσωπικά δεν έχω συναντήσει ΚΑΝΕΝΑΝ Έλληνα ή νεοέλληνα να παραβλέπει τα όσα γίνονται και όσα υφίστανται γενικά. Όλοι μας έχουμε μια κοινή επίγνωση, και αυτό επειδή πια ζούμε στο πετσί μας όλα μας τα δεινά. Το αν γράφτηκε από Έλληνες ή Ισπανούς εν κατακλείδι το γνωστό σύνθημα, μας βολεύει και στις δυο περιπτώσεις! Γιατί έτσι αποδείξαμε ότι, όχι μόνο δεν κοιμόμαστε, αλλά ανταποκρινόμαστε ΑΜΕΣΑ σε κινητοποιήσεις που έχουνε συμβολικό και ουσιαστικό σκοπό για ένα καλύτερο αύριο. Ίσως και για μια νέα κοινωνική "επανάσταση". Ποιος ξέρει το τι έπεται. ΔΕΝ αντιδρά τόσο άμεσα και ενστικτωδώς ένα λαός που θεωρείτε κοιμισμένος, αλλά ένας λαός ο οποίος φαινομενικά κοιμάται, και η απαθείς του στάση παραπλανεί. Και όταν έρθουν οι κατάλληλες οργανωτικές συγκυρίες, όπως αποδείχθηκε όλοι μπορούν να γίνουν ένα σώμα και μια φωνή από την μια μέρα στην άλλη.
Η αποσύνθεση τελικά το αποδεικνύει. Και δεν κοιμόμαστε, και πως αν οργανωθούμε σωστά και καίρια μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Άλλωστε η δοξασμένη μας Ιστορία προσφέρει πλήθος παραδειγμάτων. Η κοιμισμένη επίγνωση των Ελλήνων θα ξαφνιάσει την Ιστορία και πάλι, θα το δείτε...

Τα λέμε, Ստելիոս


 Σύνταγμα


Θεσσαλονίκη


Ρέθυμνο




Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΑΘΕΪΑ, ΜΙΑ ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΝΟΗΤΙΚΗ ΛΟΒΟΤΟΜΗ

Η παρούσα ανάρτηση ίσως, διχάσει, ξενίσει ή και παρεξηγήσει. Η αθεΐα είναι κάτι το οποίο ξενίζει και απασχολεί κάθε σκεπτόμενο και ανήσυχο άνθρωπο που πιστεύει σε κάποιο Θεό. Τα σημάδια άγνοιας και νοητικής "λοβοτομής" σε όσους φέρουν την αθεΐα στην κουλτούρα τους είναι τόσο εμφανή, οπότε και θεώρησα σκόπιμο να αναρτήσω και εγώ τις απορίες-σκέψεις μου περί αυτού του "δόγματος".
Ας δούμε λίγο της έννοιες ετυμολογικά


αθεΐα η [aθeía] Ο25 : η άρνηση της ύπαρξης Θεού· αθεϊσμός: H ~ είναι μια αρχαία τάση στη φιλοσοφία.

[λόγ. < ελνστ. ἀθεΐα]

άθεος -η -ο [áθeos] Ε5 : που δεν πιστεύει στην ύπαρξη θεού· αθεϊστής: Ο Λασκαράτος δε στάθηκε ούτε άθρησκος ούτε ~, όπως άδικα κατηγορήθηκε.

οπότε ξεκινάμε. 

Παρατηρούμε στην σύνθεση των παραπάνω λέξεων το α-στερητικό, το οποίο υποδηλώνει την στέρηση σε κάτι, σε μια έννοια μιας  λέξης η οποία το φέρει σαν πρόθεμα. Επί της ουσίας το α-στερητικό, είτε φιλοσοφικά είτε φιλολογικά το πάρουμε, έχει μάλλον αρνητική σημασία. Και λέω μάλλον για τις περισσότερες λέξεις που γνωρίζουμε. Παραδείγματα:

άστεγος (ο στερούμενος στέγης, δηλαδή κατοικίας)
άκαμπτος (αυτός που δεν κάμπτεται εύκολα)
αμέτοχος (αυτός του οποίου η συμμετοχή σε κάτι δεν υφίσταται) και εκατοντάδες άλλες λέξεις.

Ωστόσο υπάρχουνε και λέξεις που εμπεριέχουν το α-στερητικό, αλλά η έννοια της "στέρησης" από κάτι είναι θετική και όχι αρνητική, όπως για παράδειγμα η

αλήθεια (η κατάσταση κατά την οποία δεν υφίσταται η λήθη, δηλαδή η ασυνείδητη άγνοια που μας διακατέχει κατά την κατάσταση του λήθαργου, του ύπνου).

Φιλολογικά το α-στερητικό κατονομάστηκε έτσι για να υποδείξει την στέρηση σε κάτι όπως προανέφερα πιο πάνω. Η στέρηση, πολύ απλά και λογικά αν το θέσουμε, είναι ως επί το πλείστον μια λέξη με αρνητική σημασία, και κατά συνέπεια έχει αρνητική έννοια. Οι λέξεις που απασχολούν την σημερινή ανάρτηση, άθεος, αθεΐα, φέρουν ετυμολογικά το α-στερητικό. Άρα πολύ απλά, και με βάση τα παραπάνω, οι λέξεις αυτές βάση κοινής και απλής λογικής, όχι μόνο φιλοσοφικής και φιλολογικής, φέρουν αρνητική σημασία.
Ας το δούμε και πρακτικά όμως το θέμα. Καλά τα φιλολογικά. Πως να μην φέρουν αρνητική σημασία οι λέξεις αυτές για κάποιον που τον χαρακτηρίζουν, βάση της κοινής λογικής; Για να απορρίψει κάποιος την ύπαρξη (οποιουδήποτε) Θεού, πάει να πει πως έχει σπαταλήσει πολύ χρόνο από την ζωή του για να μελετήσει διεξοδικά και τέλεια, ΟΛΕΣ τις γνωστές έως σήμερα θρησκείες. ΟΛΕΣ τις γνωστές έως σήμερα θρησκευτικές κουλτούρες. Να διαβάσει και να ψάξει καλά σχετικά με ΟΛΑ τα θρησκευτικά δόγματα που έχουνε προκύψει ιστορικά, όλους τους θεούς που παρουσίασε και κατέγραψε ολόκληρη η ιστορία. Και αφού μελετήσει καλά και κάνει όλα αυτά, τότε με τρόπο λογικό, σωστό από άποψη ορθότητας επιχειρημάτων, αλλά και έμπρακτο να αμφισβητήσει την ύπαρξη του Θεού εφόσον θα έχει όλα τα μέσα στα χέρια του για να το κάνει. Εάν δεν πειστεί από όλα όσα έχει δει και έχει ψάξει καλά, και η λογική του δεν διασταυρώσει τίποτε από όσα έχει διδαχθεί, ενώ ο νους του θα μπορέσει να σταθεί λογικά για να τα απορρίψει όλα αυτά, τότε ένας άθεος θα είναι σωστός και ασφαλής ΜΟΝΟ σε επίπεδο γνώσεων. Δεν τελειώνει όμως εδώ, γιατί ακολουθεί και το κομμάτι της κοινής λογικής.
Ας πούμε ότι έστω, κάποιος έχει διαβάσει καλά και έχει κάνει πολύ σοβαρή έρευνα. Τελικά δεν πείστηκε βρε αδερφέ από τα διαβάσματα του για την ύπαρξη του Θεού (μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί κάποιος τώρα τι σχέση έχουν τα διαβάσματα και πως αποδεικνύουν την ύπαρξη του Θεού. Απαντώ πρόχειρα ότι δεν την αποδεικνύουν όλα αφενός, αφετέρου τα περισσότερα το κάνουν, ωστόσο πολύ λίγα κατ απόλυτο τρόπο. Είναι θέμα μελλοντικής μου ανάρτησης αυτό οπότε θα το αποσυνθέσουμε τότε). Αυτός που πιστεύει πως Θεός δεν υπάρχει, τότε πάει να πει πως μπορεί να εξηγήσει το πιο απλό παράδειγμα, την δημιουργία του κόσμου, των ειδών, και του ανθρώπου. Τώρα κάποιος θα επικαλεστεί το Bing Bang, δηλαδή το "Εγένετο Φως" που γράφει η Χριστιανική Βίβλος και το Κοράνι. Όσον αφορά δε την δημιουργία του ανθρώπου σαν εξέλιξη του προϊστορικού αυστραλοπιθήκου εδώ θα κρατήσω τους τύπους και δεν θα γελάσω με την καρδιά μου. Απλά θα προκαλέσω να αναρωτηθούν  όλους αυτούς που πιστεύουν στην δαρβινική χαζομάρα πως, τι ήταν εκείνο το οποίο έκανε κάποια πρωτεύοντα θηλαστικά να εξελιχθούν γονιδιακά σε ανθρώπους, και κάποια άλλα όπως ας πούμε οι σημερινοί χιμπατζήδες είναι ακόμα χιμπατζήδες και όχι άνθρωποι; Ας σοβαρευτούμε νοητικά λοιπόν.
Ρωτήστε έναν άθεο αν μπορεί να δημιουργηθεί... ένα φαγητό από μόνο του. Έχοντας όλα τα υλικά πάνω στον πάγκο της κουζίνας, αν τα αφήσουμε για πολλά χρόνια ακόμη έτσι απλά χωρίς "κάποιος" να τα περιεργαστεί, να εμπνευστεί από αυτά και να δημιουργήσει τότε αυτά θα σαπίσουν. Ένα πιάτο φαΐ λοιπόν προϋποθέτει ΚΑΠΟΙΟΝ για να το μαγειρέψει. Ένα απέραντο και ασύλληπτο σύμπαν, που προφανώς ο άνθρωπος ποτέ δεν θα καταφέρει να μετρήσει, δεν προϋπόθεσε "κάποιον" για να δημιουργηθεί;...
Ένας άθεος θα πει πως Θεός δεν υπάρχει, επειδή ούτε τον βλέπουμε, ούτε τον ακούμε ούτε τον αισθανόμαστε ούτε ούτε ούτε.... Ωραία... και το οξυγόνο δεν το βλέπουμε, δεν το πιάνουμε και δεν το μυρίζουμε, αλλά χάρη σε αυτό ΖΟΥΜΕ.
Ένας άθεος δεν μπορεί να συλλάβει στο μικρό (όπως και το δικό μας) μυαλό του την "αόρατη" δύναμη του Θεού. Όμως μια χαρά καταλαβαίνει και συλλαμβάνει την δύναμη μεταξύ δυο μαγνητών που επίσης είναι αόρατη αλλά καθ όλα υπαρκτή.
Ένας άθεος δεν μπορεί να κατανοήσει ότι ο Θεός είναι άπειρος, αλλά με "μαγικό" τρόπο κατανοεί πως τα "γήινα" μαθηματικά που όλοι ξέρουμε είναι άπειρα με το απειροελάχιστο μυαλό του. Εκεί μέσα μπορεί να χωρέσει το άπειρο των μαθηματικών, όχι όμως του Θεού.
Ένας άθεος αναρωτιέται ποιος δημιούργησε τον Θεό. Παροτρύνετε τον να καταλάβει με την ίδια ευκολία που χωράει την άπειρη έννοια των μαθηματικών στο μικρό και περιορισμένο από φυσικής πλευράς μυαλό του, αλλά και έτσι όπως κατανοεί την δαρβινική θεωρία (με περισσή ευχέρεια δηλαδή) ότι ο Θεός είναι ΑΚΤΙΣΤΟΣ. Θα συνεχίσει να προβληματίζεται, ωστόσο επικαλεστείτε τις "μαγικές" νοητικές του ιδιότητες να κατανοεί τα παραπάνω θέματα.
Μπορώ να συνεχίσω αλλά δεν έχει νόημα. Είναι πολύ απλό να αποδειχθεί πως Θεός, υπάρχει. Ο άνθρωπος αποδεδειγμένα χρησιμοποιεί μόλις το 6-7% των νοητικών του δυνατοτήτων. Τώρα κάποιοι "λοβοτομημένοι" και σαφέστατα αδαείς άνθρωποι, με αυτό το ελάχιστο ποσοστό που αποδεδειγμένα διαθέτουν προσπαθούν να αμφισβητήσουν μια έννοια τόσο ασύλληπτη. Είναι τραγελαφικό. Το να είναι κανείς άθεος καταδεικνύει φτωχό νοητικό και σκεπτικιστικό υπόβαθρο. Φτωχή και στείρα σκέψη, και δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα νόθο παιδί μεγαλωμένο μέσα σε ένα ορφανοτροφείο που δεν θα γνωρίσει ποτέ τους δημιουργούς του. Αν τους ψάξει τότε θα μάθει. Αν τους αγνοήσει όμως, και με την φτωχή του λογική επικαλεστεί ιδιοτελής πνευματικές πολιτικές, όπως είθισται να κάνουνε οι άθεοι, τότε δεν θα το κάνει ποτέ. Θα αμφισβητεί και θα υποτιμά για πάντα την ύπαρξη τους, ενώ εκείνοι θα υπάρχουν.
Αν είστε άθεος-η δεν είχα καμία πρόθεση να σας προσβάλω σε κανένα επίπεδο. Εκμεταλλεύομαι την ελευθερία έκφρασης μου. Αν δεν είστε, αλλά γνωρίζεται άθεους σε οποιοδήποτε κοινωνικό σας κύκλο, τότε αν ενδιαφέρεστε για αυτούς καλό θα ήταν να τους σωφρονίσετε φιλοσοφικά μήπως και βρούνε σωστότερα μονοπάτια για να οδηγήσουν την σκέψη τους. Εκμεταλλευτείτε την Αποσύνθεση. Γενικά βρωμάει, όμως όταν την χρησιμοποιούμε εμείς και αποσυνθέτουμε έννοιες, τότε είναι για καλό, γιατί έτσι φτάνουμε πιο κοντά στην πολυπόθητη αλήθεια.

Τα λέμε Ստելիոս 






Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Έλληνας, ή Νεοέλληνας;

Η παρούσα ανάρτηση αφορά την απλοϊκή αποσυνθετική ανάλυση της λέξεως αυτής, της λέξεως "Νεοέλληνας". Με μια πρώτη εντύπωση, και με μια δεύτερη οπτική φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο. Είναι μάλλον ανόητο και περιττό, θα σκεφτεί κανείς. Αφενός ναι, αφετέρου στις "χαζές" απορίες οφείλονται και όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις σε τούτο τον κόσμο. Δεν θα κάνουμε δα μια "μεγάλη ανακάλυψη", ωστόσο το άκουσμα της λέξεως αυτής με ξενίζει και με προβληματίζει από μικρό παιδί. Οπότε χρήζει ουσιαστικότερης σκέψεως και προσοχής.
Λίγη ετυμολογία για αρχή:



Nεοέλληνας ο [neoélinas] Ο5 : Έλληνας της νεότερης Ελλάδας.
[λόγ. Nεοέλλ(ην) -ηνας < νεο- + Έλλην]

είναι η απλούστερη και προφανέστερη εξήγηση της λέξεως αυτής από ένα οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο λεξικό. Η κυριολεκτική σημασία και απόδοση της λέξεως είναι κατά γενική ομολογία δεκτή και ορθή. Όμως θα ερευνήσουμε την λογική ευστάθεια της και κατά συνέπεια την ορθή της ή όχι καθιέρωση. 
Η πατρίδα μας, με χιλιάδες χρόνια Ιστορίας και κουλτούρας στην πλάτη της, έχει υποστεί το αναγκαίο "κακό" της παρόδου του χρόνου. Και μάλιστα όχι και τόσο "φυσιολογικά". Αν μεταπηδήσουμε από την Αρχαία Κλασική Ελλάδα και αναλογιστούμε Ιστορικά γεγονότα τα οποία στιγμάτισαν την Ιστορία της, όπως η Οθωμανική κυριαρχία, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Πρώτος καθώς και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εμφύλιος πόλεμος η Χούντα η Μεταπολίτευση και ένα κάρο άλλα γεγονότα, όλα αυτά διαμορφώνουν σήμερα ένα "παλιό ιστορικό υπόβαθρο". Εύλογα συγκρίνουμε με το παρόν "υπόβαθρο" οπότε καταλήγουμε πολύ πρόχειρα σε μια ιστορική πορεία μιας σύγχρονης χώρας και εποχής, όπου όλα τα προαναφερθέντα γεγονότα ανήκουν χαρακτηριστικά στο παρελθόν, άρα η παρούσα εποχή και περίοδος χαρακτηρίζεται μεταγενέστερη, νεότερη, ή σύγχρονη. Το θέμα όμως που προκύπτει με τους χαρακτηρισμούς "νεότερη και σύγχρονη" είναι προφανές νομίζω. Για αυτό και συνεχίζουμε βαθύτερα την αποσυνθετική μας ανάλυση.
Σίγουρα κάποιος που σκέφτεται καθώς διαβάζει αυτές τις γραμμές να δημιουργεί ήδη στο μυαλό του την υπόνοια των όλων όσων ακολουθούν. Αν κάνουμε την απλούστατη ερώτηση στον εαυτό μας, ή σε κάποιον τέλος πάντων για το αν "είναι η χώρα μας νεότερη και σύγχρονη", φαντάζομαι πως οι απαντήσεις θα είναι αρνητικές και μάλιστα θα ποικίλουν. Πως μπορεί να είναι μια χώρα "νεότερη" και "σύγχρονη" όχι εκ των (ιστορικών) πραγμάτων, αλλά επί της ουσίας, όταν για πάνω από 19 χρόνια διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του πληθυσμού της, διατηρώντας με την ίδια σταθερότητα την θνησιμότητα και την υπογεννητικότητα σε πολύ υψηλά επίπεδα; Και αυτά όταν μάλιστα δεν έχουν θεσπιστεί ΠΟΤΕ κάποια βοηθητικά ή καίρια μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων; Πως μπορεί μια χώρα, να θεωρηθεί "νεότερη" όταν ο ελάχιστος πληθυσμός που ζει σε αυτήν (βάση των παραπάνω "ανεπίλυτων" προβλημάτων) είναι κατακερματισμένος σε χιλιάδες μικρές ανούσιες και ντροπιαστικές πολλές φορές "υποομάδες"; Υπάρχει κάποια άλλη "σύγχρονη" χώρα σε αυτό τον πλανήτη, όπου τα οκτώ από τα δέκα εκατομμύρια των κατοίκων της (τα υπόλοιπα δυο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία είναι νόμιμοι αλλοδαποί, ποιος μπορεί να εκτιμήσει τον πραγματικό αριθμό των λαθρομεταναστών...) είναι ομαδοποιημένα σε πολιτικές, αθλητικές, οργανωτικές, ρατσιστικές και πλήθος άλλων "κάστες", όπου ο τρόπος με τον οποίο τις υποστηρίζουν και υπάγονται σε αυτές θυμίζει προϊστορικούς ανθρώπους σε ένστικτα και νοοτροπία;
Κλασικότερα παραδείγματα για κάποιον που δεν έχει καταλάβει ακόμα, είναι τα γήπεδα. Είναι τα συλλαλητήρια κάτω στην Αθήνα, είναι οι φοιτητικές εκλογές και οι κομματικές αντιπαραθέσεις, τόσο πολιτικών προσώπων, όσο και προσώπων που εθελοτυφλούν για τα δικά τους υποκειμενικά συμφέροντα και τους υποστηρίζουν πάντα. Είναι μια χώρα "νεότερη και σύγχρονη" όταν η ανεργία μαστίζει μεγάλα μέρη του πληθυσμού της; Όταν δεν υπάρχει εμπόριο, βιομηχανία, ποιοτική και ουσιαστική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες; Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα, ωστόσο δεν θα αναλωθώ στην μακρηγορία των. Θυμίζουν οι στάσεις και οι νοοτροπίες των "σύγχρονων" Ελλήνων μια "νεότερη και σύγχρονη" χώρα προέλευσης των; Θυμίζει ένα σύγχρονος Έλληνας ότι είναι καθόλα σύγχρονος και νεότερος όταν τον ρωτάμε αν γνωρίζει σχετικά με τα πραγματικά αίτια της Επαναστάσεως μας; Αν γνωρίζει για τους πρώτους ιστορικούς πολέμους στην Αρχαία μας πατρίδα, αν γνωρίζει το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του επιφανέστερου Έλλην που υπήρξε ποτέ; Αν τον ρωτήσουμε τι σημαίνει για αυτόν η ημερομηνία "3 Φεβρουαρίου 1830" τι θα αποκριθεί; Αν τον ρωτήσουμε πόσες λωρίδες έχει η σημαία μας και τι ακριβώς Εκείνη συμβολίζει, τι θα μας πει; Αν τον ρωτήσουμε πόσες στροφές αποτελούν τον Εθνικό μας Ύμνο, ή ποια η διαφορά μεταξύ 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου τι θα μας πει; Είναι νεότερος, αν δεν γνωρίζει το τι έχει προηγηθεί από αυτόν; Και τότε τι μέλλον θα έχει αν δεν γνωρίζει καν το παρελθόν του, και είναι αποκομμένος από αυτό;
Όχι δεν επρόκειτο για εθνικιστικό παραλήρημα, ούτε και για επίδειξη γνώσεων σε αντικειμενική κλίμακα. Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία έχω συναντήσει και συναντώ ακόμη προς μεγάλη μου απογοήτευση. Δεν υπάρχει λαός στον σύγχρονο κόσμο που να μην γνωρίζει τα βασικά για την Ιστορία του και την Ιστορική του προέλευση. Η Ελλάς υπήρξε η πρωτοπόρος της Ιστορίας, άρα πως είναι δυνατόν τα "σύγχρονα" παιδιά της να μην γνωρίζουν καν τα βασικά; Και αν αυτό τελικά ισχύει σε καθολικό επίπεδο (γιατί δεν λέμε ότι το κλίμα αυτό είναι γενικό απλά το ποσοστό αυτών των ανθρώπων είναι τραγικά μεγάλο) τότε πως μπορούν οι Έλληνες αυτού του τόπου να χαρακτηρίζονται "νεότεροι" ή "σύγχρονοι"; Και να το πάμε σύμφωνα και με τον ορισμό του λεξικού αρχικά. Μπορεί μια χώρα να είναι "νεότερη" όχι εκ των πραγμάτων αλλά επί της ουσίας όταν επικρατούν όλες οι γνωστές καταστάσεις που όλοι παρακολουθούμε και μας βασανίζουν; Όταν η κουλτούρα των κατοίκων της είναι εκμηδενισμένη; Τότε πως μπορεί να ευσταθεί και να έχει ορθή λογική και φιλοσοφική βάση αυτό ο ορισμός; Ο ορισμός του Νεοέλληνα;
Εκτιμώ πως οι Έλληνες, πέσανε σε μια αέναη παγίδα που ούτε λίγο ούτε πολύ συντηρούν την θέση τους μέσα σε αυτή, αλλά δεν κάνουν και τίποτε για να την αποφύγουν. Είναι παγιδευμένοι αενάως. Ας αφήσουμε όλα τα παραπάνω στην άκρη, και ας σκεφτούμε αν υπάρχει πουθενά στον κόσμο "νεοάγγλος", "νεογάλλος", "νεοαμερικανός", "νεορώσος" και πάει λέγοντας! Γράψτε σε οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου κάποια από όλες αυτές τις λέξεις και θα διαπιστώσετε πως θα σας τις επισημαίνει μόνιμα σαν λάθος. Και πολύ λογικά γιατί δεν υφίστανται αυτές οι λέξεις άρα, δεν υφίστανται (όπως γνωρίζουμε και εμείς άλλωστε από τα ακούσματα μας) οι παραπάνω έννοιες. Όταν γράφει κανείς όμως την λέξη Νεοέλληνας δεν βλέπει καμία λάθος επισήμανση από την επεξεργαστή κειμένου του.
Θέλω να πω πως όλο αυτό ήταν και είναι μια σκοπιμότητα, ένα λεκτικό λογοπαίγνιο τόσο "αθώο" που το δεχτήκαμε και το χρησιμοποιούμε και με καμάρι (όπως βλέπω κάποιους δήθεν νεοφιλελεύθερους), αλλά στην πράξη τόσο ύπουλο. Ο νεοέλληνας, είναι δήθεν η νέα "εκδοχή" του Έλληνα. Του ανθρώπου του τιμούσε την Ιστορία και την κουλτούρα του στο έπακρο. Όμως κάνει το ίδιο και ο νεοέλληνας; Τώρα με τόσες ξενικές προσμίξεις, λ.χ. Η Βασιλεία, Η Χούντα και άλλα σχετικά θέματα, επέφεραν την χρήση και καθιέρωση αυτού του "όρου".
Όπως όμως αναφέραμε και παραπάνω, δεν υπάρχουν "νεοάγγλοι", γιατί δεν δέχονται λέει αυτό τον διαχωρισμό για τον λόγο ότι ο λαός και η κουλτούρα τους αποτελούν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο, οπότε δεν δέχονται την αποκοπή και απόσπαση τους από τις ρίζες τους ούτε καν ετυμολογικά. Κατά τα άλλα είναι υπερσύγχρονη χώρα η Αγγλία, είναι μια νέα χώρα και αυτή όπως και εμείς, και όπως όλες οι σύγχρονες χώρες ανά τον κόσμο. Όμως και πάλι ο Έλληνας, για πολλοστή φορά έπεσε στο αυλάκι που τον έβαλαν να ζει οι υπονομευτές του.
Προσωπικά δεν δέχτηκα ποτέ αυτόν τον όρο. Γιατί δεν είμαι καινούργια εκδοχή, δεν είμαι "νεοέλληνας", είμαι όμως και θα είμαι για πάντα Έλληνας. Γιατί πάντα θα σκέφτομαι πιο μπροστά και πιο ουσιαστικά όλα όσα θέλουνε να μου πασάρουν, θα έχω την αντίληψη και την επίγνωση των πραγμάτων που με περιβάλλουν και προηγούνται από εμένα, όπως η Ιστορία της πατρίδας μου. Και έτσι πάνω σε αυτό δεν θα μπορέσει να με χτυπήσει κανείς και τίποτε. Είναι απλά η δική μου στάση και η δική μου οπτική πάνω στο θέμα. Μην δέχεστε ποτέ και εσείς αυτόν τον όρο, ούτε για τους φίλους σας αλλά κυρίως ούτε για τα παιδιά σας. Γιατί η λέξη "Έλληνας", είναι μια βαριά κληρονομιά από όποια πλευρά και αν το πάρουμε όχι μόνο ιστορική, οπότε οποιαδήποτε λεκτική παραλλαγή (και μάλιστα ανούσια καθιερωμένη όπως είδαμε) είναι ΒΕΒΗΛΩΣΗ
Η αποσύνθεση έχει κάνει καλά το έργο της σε βάρος μας, για ακόμα μια φορά... Όμως η αποσύνθεση είναι δίκοπο μαχαίρι... χαρακτηρίζει την σαπίλα σε βάρος μας, χαρακτηρίζει όμως και το δυνατό μας όπλο για ουσιαστικότερη σκέψη...

Τα λέμε, Ստելիոս

Η μεγαλοπρέπεια του παρελθόντος...



και η δυσωδία της αποσύνθεσης, επί του παρόντος.... τα σχόλια δικά σας....



Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Αποσύνθεση, και ξεκινάμε!

Ο όρος της αποσύνθεσης ορίζει επί της ουσίας την σήψη, καθώς και την διάσπαση πραγμάτων και εννοιών στα απλούστερα, ή ακόμη και στα θεμελιώδη τους συστατικά. Με την αναλυτικότερη ανάλυση του όρου και της έννοιας αυτής θα ασχοληθούμε σε επόμενη ανάρτηση, τόσο από σημασιολογικής, λεκτικής,  αλλά και φιλοσοφικής πλευράς. Προς το παρόν, η "μυρωδιά" από την βιοτική πια αποσύνθεση των θεσμών και των πραγμάτων που αναδύεται συνεχώς και καθημερινά στις ζωές μας, νομίζω πως πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.
Οι μελλοντικές αναρτήσεις μου θα αφορούν πράγματα, πρόσωπα, σύμβολα, έννοιες και θεσμούς, τα οποία αφενός χρήζουν "αποσυνθετικής ανάλυσης" και στοχασμού για την ουσιαστικότερη κατανόηση τους, αφετέρου χρήζουν την άμεση κατάδειξη τους όσον αφορά το επίπεδο στο οποίο τα κατατρώγει πια η αποσύνθεση.
Για παράδειγμα, από εχθές και μέχρι αύριο θα φιλοξενείται στην χώρα μας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, και ακόμα πιο συγκεκριμένα στην πόλη μου, στην Καβάλα. Όλα καλά μέχρι εδώ, ή τουλάχιστον φαινομενικά. 
Ο ρόλος αυτού του πνευματικού ηγέτη (έτσι προβλέπεται άλλωστε να τον χαρακτηρίζουμε) είναι καθ'όλα συμβολικός. Η συμβολική του φύση λοιπόν θα έπρεπε να είναι σεβαστή από το ευρύ χριστιανικό κοινό όχι μόνο ανά την Ελλάδα, αλλά και ανά τον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο στην υφήλιο. Και όμως, κάτι φαίνεται πως δεν πηγαίνει και "πολύ καλά"....
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο τοπικός τύπος της Καβάλας έχει γράψει (με εύλογο παράπονο και προβληματισμό) για την ελάχιστη προσέλευση κόσμου για την υποδοχή του στην πόλη. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η διαμονή του στην πόλη προϋποθέτει σουίτα εντός της πόλεως, σε ακριβό ξενοδοχείο, και προβλέπονται αρκετά gourmet γεύματα που κοστολογούνται περί τα 3000 ευρώ το κάθε ένα. Δεν συμπεριλαμβάνω στο κείμενο μου ΚΑΝ το μενού το οποίο έχει επιλεχθεί από τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς για τον Παναγιότατο, διότι δεν αποτελεί μονάχα σφοδρή πρόκληση αλλά σίγουρα θα προκαλέσει και σοβαρά αισθήματα "αμηχανίας" σε όσους το διαβάσουν, επειδή τα περισσότερα "gourmet" αυτά πιάτα, καθώς και τα συστατικά τους μας είναι παντελώς άγνωστα!
Κάποιος θα πει πως είναι δικό μας πρόβλημα εάν δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να τρώμε gourmet πιάτα, ή το να μην γνωρίζουμε γύρω από αυτά κάποια πράγματα. Αυτή είναι η κλασική "νεοελληνική" και κλασική σκέψη. Επίσης μπορεί να ειπωθεί πως, τι μας ενδιαφέρει το τι θα φάει και το πως, το σημαντικό είναι πως ευρίσκεται εδώ και ότι δεν χρειάζεται πια να ψάχνουμε "ψήλους εις τα άχυρα".
Αφενός θα συμφωνήσω. Αφετέρου, τέτοιες "προτιμήσεις" είναι πέρα για πέρα προκλητικές, και μάλιστα σε μια πόλη όπου η ανεργία καλπάζει ανεξέλεγκτα, ενώ έχει χτυπήσει το καθαρότερο κόκκινο της φωτιάς που μπορεί να αντικρίσει το ανθρώπινο μάτι. Μιλάμε για έναν υπερχρεωμένο δήμο με χιλιάδες άνεργους πολίτες, απλήρωτους εργάτες και όλα τα συναφή τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ συμβαίνουν παντού. Το καθολικό τριτοκοσμικό κλίμα με "ευρωπαϊκές" βιτρίνες και προδιαγραφές ζει και βασιλεύει άλλωστε σε ολόκληρη την πατρίδα μας. Δεν θα έπρεπε λοιπόν αυτός ο άνθρωπος να απορρίψει αυτές τις "τιμητικές" προτιμήσεις εφόσον γνωρίζει πολύ καλά όλα όσα διαδραματίζονται στην χώρα μας; Δεν θα έπρεπε σαν πνευματικός ηγέτης ορθοδόξων χριστιανών να προτιμήσει λιτά και απλά πράγματα τόσο για την διαμονή του όσο και για την διατροφή του στην πόλη μας, ακολουθώντας τις Αγιορείτικες διατροφικές γραμμές αλλά και την Αγιορείτικη νοοτροπία; Δεν θα έπρεπε οι κινήσεις αλλά και το έργο του να τείνουν ασυμπτωτικά με αυτό του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού; Αλλά απ'ότι φαίνεται εκείνος Τον έχει ξεχάσει περισσότερο από εμάς, παραμένει αμέτοχος σε καίρια θρησκευτικά ζητήματα που ταλαιπωρούν την χώρα μας (όπως αυτό με την κάρτα του πολίτη), και μας "θυμάται" όταν έχει πια διάθεση για διακοπές, και όταν δικοί μας ανεγκέφαλοι πολιτικοί θέλουν να το παίξουν "μούρες" και κουβαρντάδες ΠΑΛΙ με δανεικά λεφτά.
Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, είναι Τούρκος υπήκοος για όσους δεν γνωρίζουν. Επίσης ήταν και υπολοχαγός στον Τουρκικό στρατό. Καταλαβαίνουμε πως η θέση του στο Πατριαρχείο είναι ΚΑΙΡΙΑ (για τους Τούρκους) επειδή έτσι καταφέρνουν με εντελώς αναίμακτο και διπλωματικό τρόπο να ελέγχουν πνευματικά και θρησκευτικά το μεγάλο τους αιώνιο "αγκάθι", την Ελλάδα. Μιλάμε λοιπόν λίαν επιεικώς, για έναν έμμεσο καταλυτικό παράγοντα που μπορεί να επηρεάζει το hot spot ενός τόσο ιδιόρρυθμου και ατίθασου λαού, του Ελληνικού. Και το "hot spot" αυτό ήταν είναι και θα είναι πάντα η Θρησκεία του. Ο εν λόγω κύριος, μια χαρά υπονομεύει όχι μόνο την ουσία του έργου του αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Ένας σωστός, άξιος και πραγματικός πνευματικός ηγέτης είναι πάντοτε δίπλα στο λαό του σε όλα του τα δύσκολα, και δεν τον επισκέπτεται αραιά και που με ταξιδάκια αναψυχής, απολαμβάνοντας παράλληλα την φιλοξενία και όλα του τα προνόμια στην γειτονική εχθρική χώρα.
Σήμερα είναι ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των αδικοχαμένων μας Ποντίων. Δεν έχω μάθει ακόμη τι έχει δηλώσει και αν μπήκε ΚΑΝ στον κόπο. Όμως έχει προκαλέσει οικτρά στο παρελθόν, με  χαρακτηριστικές και ουσιαστικές για το ποιόν του δηλώσεις την ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ακολουθεί και σχετικό video, όπου και τα υπόλοιπα λόγια περιττεύουν. 
Κλείνοντας, δεν έχω προσωπικό πρόβλημα ή θέμα με τον άνθρωπο. Νομίζω πως ο καθένας στον κόσμο θα πουλούσε την ψυχή του στον διάβολο για να απολαμβάνει εφόρου ζωής δύναμη, πλούτο, χρήμα και όλα τα συναφή. Και λέω ο καθένας από όλους αυτούς τους δήθεν ηγέτες... Τα έχω όμως με όλους αυτούς που συνεχίζουν και παίζουνε μαζί του το θέατρο του παραλόγου, τους πολιτικούς. Τα έχω επίσης και με όλους αυτούς που δεν λένε να καταλάβουν τα αυτονόητα, αλλά και με όλους αυτούς που έχουνε χάσει την πίστη τους εξαιτίας κάποιον ανθρώπων, που αργά η γρήγορα θα τους τιμήσει η διαδικασία την οποία περίτεχνα προκάλεσαν σε βάρος μας, απολαμβάνοντας την... Την ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ.

Τα λέμε,  Ստելիոս.